Helling Aalsmeer

Helling Aalsmeer

IN SAMENWERKING MET UNITED ARCHITECTS

Winnende inzending architectenselectie voor de transformatie van een scheepsloods in Aalsmeer. De opgave behelst de realisatie van 15-18 woningen. Uitgangspunt voor de transformatie is het behoud van het karakter van de voormalige scheepswerf.

SBA010_img_10

Voorgesteld wordt 2 van de 3 bestaande loodsen te herontwikkelen tot woningen en alle overige aan- en opbouwen te verwijderen.  Door deze ingreep ontstaat een besloten buitenruimte, die kan worden ontwikkeld als (semi-) publiek binnenterrein, privaat gebied of een combinatie van beiden.

 

 

SBA010_schema_02

 

 

In dit plan schetsen we het scenario van een collectieve binnentuin, waaraan private (overdekte) buitenruimten grenzen. Het constructieskelet van de tussenliggende ‘hal 2’ wordt bewaard en wordt onderdeel van het ontwerp van de binnentuin. Refererend naar het verleden geeft het geraamte een indruk van het interieur en de oorspronkelijke maat van de scheepsloods. Gebaseerd op de typologie van het begijnhof, wordt de binnentuin een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Bestaande elementen zoals de rails waarmee schepen te water werden gelaten en een nooit afgemaakt schip worden opgenomen in het tuinontwerp.

SBA010_img_02

plattegrond begane grond

SBA010_plg_00

plattegrond eerste verdieping

SBA010_plg_01

Om het karakter van de hallen te bewaren zijn toevoeging aan het volume van de hallen, zoals dakkapellen, uit- of aanbouwen vermeden. De houten spanten worden onderdeel van de hoofddraagconstructie in de woningen in hal 1 en 3. Grote delen van de gevel worden bewaard of hergebruikt. De schuifdeuren op de kopgevels van de blokken blijven gehandhaafd. Verdiepingshoge glasgevels aan de langszijden van de blokken voorzien de woningen van daglicht.

SBA010_img_07

Gekozen is voor een woningtype over de breedte van 1 constructie stramien. Door het verschil in maat tussen de  twee hoofdvolumes, de uitzonderingen op de koppen en de inpandige parkeergarage ontstaan 7 verschillende woningtypen met een gebruiksoppervlak variërend van 134m² tot 224 m². De overmaat in de woningplattegrond en de ongebruikelijke diepte van de loodsen maakt het mogelijk een woningtype te creëren dat afwijkt van het bestaande aanbod in de omgeving.

 

SBA010_img_04

 

 

PROJECTINFORMATIE (PROJECT ISM MET UNITED ARCHITECTS)

Jaar 2013 Locatie Aalsmeer
type renovatie / woningbouw oppervlak 3000 m²
Status architectenselectie – 1e prijs Team Luuk Stoltenborg, Bas de Boer, Luuk de Boer
Opdrachtgever Nordia Shipyard Constructeur nvt
Budget Aannemer nvt

 

 

 

 

< single project page nav -->
">